Odżywianie na wzrost: Węglowodany. Jedz i rośnij

Węglowodany to już ostatni składnik diety o którym nie wolno zapominać, planując naszą dietę. Węglowodany są podstawowym źródłem energii pokrywającym około 50-75% zapotrzebowania.

Ten makroskładnik konieczny jest do metabolizmu tłuszczów. Błonnik pełni w jelitach bardzo ważną funkcję o której nie zawsze pamiętamy. Umożliwia ruchy perystaltyczne i usuwanie z przewodu pokarmowego resztek pożywienia. Tym samym zapobiega ich zaleganiu i sprzyja profilaktyce nowotworowej.

Zapotrzebowanie:

Węglowodany powinny dostarczać ok. 50-75% energii. Norma wystarczającego spożycia dla dzieci, młodzieży i dorosłych (oprócz kobiet w ciąży i okresie laktacji) to 130 g węglowodanów przyswajalnych dziennie.

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone powinny być podstawą diety, m.in. dlatego, że dają energię na długi czas. Uwalniają się stopniowo, dzięki czemu trzustka nie musi pracować zbyt intensywnie przy wytwarzaniu insuliny.

  • kasza gryczana
  • kasza jęczmienna
  • Kasza jaglana
  • ryż naturalny brązowy
  • pieczywo pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • makaron ciemny
  • ziemniaki
  • warzywa

Węglowodany proste

  • cukier
  • cukierki
  • batony
  • słodycze
  • ciastka
  • wyroby cukiernicze
  • cola i inne napoje
  • miód
  • owoce

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published.